Siirry suoraan sisältöön

Eteeriset öljyt – Mitä ne ovat?

  • tehnyt

Eteeriset öljyt eli haihtuvat öljyt ovat kasviuutetiivisteitä, joita saadaan viljeltynä tai villinä kasvista kasveista, yrteistä ja puista. Ne on taiten ja huolella valmistettu höyrytislaamalla, kylmäpuristamalla tai pihkaa juoksuttamalla. Eteeriset öljyt ovat hyvin tiiviitä, ne ovat paljon tehokkaampia kuin kasvit, joista ne on eristetty.

Eteerisiä öljyjä käyttämällä tuet hyvinvointiasi monella eri tavalla. Ennen kuin kerron tarkemmin erilaisista käyttötavoista niin puhutaan hieman laadusta. Se on nimittäin kaiken a ja o.

Markkinoilla on myynnissä monen eri tuottajan ja toimijan öljyjä. Valitettavasti öljyillä ei ole olemassa laatustandardeja. Vaikka pullon etiketissä lukee 100 % eteerinen öljy, niin se voi tarkoittaa mitä tahansa, mikä on todella harhaanjohtavaa. Pullossa voi olla vain viitisen prosenttia sataprosenttista eteeristä öljyä ja loppu on jotain täyteainetta. Olen itse käyttänyt eteerisiä öljyjä viitisen vuotta ja olen tänä aikana oppinut aivan valtavasti siitä, mitä tarkoittaa aito, puhdas ja muuntelematon eteerinen öljy. Olen tosi kiitollinen, että käyttööni valikoitui juuri Young Livingin eteeriset öljyt!

Young Living on eteeristen öljyjen alalla markkinajohtaja ja suunnannäyttäjä. Seed to Seal eli Siemenestä Sinettiin laatulupaus on kattavin eteeristen öljyjä tuottavien yhtiöiden joukossa. Young Living on asettanut todella korkeat laatukriteerit ja korkeat standardit. Meillä on omat maatilat tai kumppanuusmaatilat, joilla kasvit viljellään. Maatiloja on kolmisenkymmentä ympäri maapallon. Yhtiön perustajan Gary Youngin (1948-2018) mukaan vain näin voidaan olla varmoja, että toimitaan kestävän kehityksen periaatteella luonnonmukaisesti ja laadusta tinkimättä. Kun siis koko prosessi on omissa käsissä.

Siemenestä Sinettiin laatulupauksesta taidan tehdä ihan oman kirjoituksen, mutta lyhykäisesti se tarkoittaa sitä, että

  • tunnemme maaperän, jolla kasvi kasvaa
  • tunnemme siemenen mistä kasvi kasvaa
  • viljelemme luonnonmukaisesti ilman kemikaaleja
  • korjaamme sadon juuri oikeaan aikaan
  • tislaamme kasvin niin, että saamme koko kasvin voiman talteen
  • testaamme eri vaiheissa sekä omissa että ulkopuolisissa laboratorioissa
  • pullotamme ja sinetöimme pullot
  • myymme öljymme vain oman jakelukanavamme kautta loppukäyttäjälle

Eteeristen öljyjen käyttö

Eteerisiä öljyjä voit käyttää kolmella eri tavalla: aromaattisesti, paikallisesti ja sisäisesti. Young Livingillä on EU:ssa ravintolisäksi rekisteröityjä eteerisiä Plus-öljyjä liki 30 erilaista.

Aromaattinen käyttö

Aromaattinen käyttö tarkoittaa öljyn tuoksuttelemista joko käsikupista, suoraan pullosta tai esim. laittamalla öljyjä diffuuseriin, josta ihana tuoksu leviää huonetilaan vaikuttaen kaikkiin huoneessa oleviin.

Suosittelen lämpimästi diffuuserin käyttöä. Se on helppo, nopea ja edullinen keino saada eteeristen öljyjen hyödyt käyttöön. Valitse millaista vaikutusta haluat eteerisillä öljyillä saada aikaiseksi: rentoutta, piristystä, rohkeutta, seesteisyyttä, itsevarmuutta tai tukea terveyttäsi… Vai haluatko tuoda tilaan tietynlaista tunnelmaa.

Laita vaikkapa muutama tippa Peace and Calming öljysekoitusta diffuuseriin ja nauti sen rentouttavasta ja rauhoittavasta tuoksusta.

Hajuaisti on voimakkaimpia aistejamme. Tuoksun vaikutus on välitön ja siksi tuoksujen voima on niin merkittävä. Tietty tuoksu voi palauttaa mieliimme muistoja ja herättää tunteita.

Minulla diffuuseri on päivittäisessä käytössä: milloin tarvitaan selkeyttä, milloin buustataan terveyttä, milloin haetaan rentoutta, milloin iloa. Mahdollisuuksia on valtavan paljon, koska Young Livingillä on eteerisiä öljyjä noin 300: yksittäisistä kasveista tislattuja, tarkoin harkittuja öljysekoituksia ja jo aiemmin mainitsemani Plus-öljyt.

Paikallinen käyttö

Paikallinen käyttö tarkoittaa eteerisen öljyn käyttöä iholla. Eteerisiä öljyjä käytetään tippoina ja jo yksi tippaa riittää pitkälle. Eteerinen öljy laimennetaan pohjaöljyyn. Pohjaöljynä toimii hyvin fraktioitu kookosöljy, Young Livingin V-6-kasviöljy tai jojobaöljy tai mikä tahansa muu rasvaöljy. Pohjaöljyyn sekoitettu eteerinen öljy on myös helppo levittää iholle. Young Livingin V-6 on kuuden öljyn sekoitus, joka on kevyt, tahraamaton ja tuoksuton. Se sopii niin sisäiseen kuin ulkoiseen käyttöön. V-6 on hyvä myös itsetehtyjen tuoksujen pohjaksi tuoksuttomuutensa vuoksi.

Yleensä teen valmiita laimennoksia tyhjiin öljypulloihin, joihin laitan roll-on korkin. Nopea ja helppo rollailla tarvittaessa! Teen myös erilaisia tuoksuja pieniin roll-on pulloihin ja nautin luonnollisista tuoksuista ilman haitallisia kemikaaleja. Teen myös omat luonnonmukaiset hierontaöljyt, jotka eivät sisällä haitallisia aineita eivätkä tuki ihohuokosia kuten niin monet mineraalipohjaiset hierontaöljyt.

Sisäinen käyttö

Young Livingin Plus-öljyjä voit käyttää myös sisäisesti, koska ne on EU:ssa rekisteröity ravintolisäöljyiksi. Plus-öljyjä voit käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa, tehdä makukahveja ja makuvesiä, käyttää mausteena. Voit myös laittaa eteerisiä öljyjä tyhjään kasvikapseliin esim. oliiviöljyn kanssa ja nauttia eteerisen öljyn hyödyistä tällä tavalla.

Voit valita sinulle sopivan tavan tai käyttää kaikkia kolmea erilaista tapaa. Young Livingin
eteeriset öljyt ovat korkealuokkaisia ja minun mielestäni maailman parhaita.

Eteeriset öljyt eivät ole mikään uusi keksintö, vaan ne ovat olleet olemassa eri muodoissa jo vuosituhansia. Viimeiset sata vuotta niitä on valmistettu pääasiassa parfyymi- ja ruokateollisuutta varten maku- ja aromiaineiksi. Nyt voidaan kuitenkin jo puhua eteeristen öljyjen uudesta tulemisesta. Ne ovat meidän jokaisen saatavilla ja niitä on helppo käyttää omassa arjessa. Sinun ei tarvitse olla aromaterapeutti, jotta voit ja opit käyttämään niitä.

Eteerinen öljy vaikuttaa fyysisellä, henkisellä ja tunnetasolla. Öljyillä on kyky harmonisoida ja luoda tasapainoa sekä kehoon että mieleen. Olemme kaikki yksilöitä ja siksi myös eteerinen öljy vaikuttaa meihin jokaiseen eri lailla. Esimerkiksi laventeli-öljy yleensä rauhoittaa, rentouttaa ja tuo hyvä yöunet, mutta kaikilla se ei toimi näin.

Tässä pieni ote kirjasta Aromaterapia ja eteeriset öljyt / Ulla Kivimäki, Maarit Hirvonen

”Eteeriset öljyt imeytyvät tehokkaasti ihon läpi elvyttäen samalla pintaverenkiertoa ja kiihdyttäen soluaineenvaihduntaa. Öljyt kykenevät säätelemään ja tasapainottamaan muun muassa ruumiinlämpöä, hengitystä, verenpainetta ja natrium-kaliumtasapainoa. Ne vilkastuttavat nestekiertoa ja aineenvaihduntaa ja rentouttavat lihaksia. Suurella osalla öljyistä on hormonaalinen, umpieritysrauhasten toimintaa tasapainottava vaikutus. Ne ovat myös voimakkaasti antiseptisia ja aktivoivat elimistön suoja- ja puolustusmekanismeja.”


Ajattele, että öljyjen aromiaineilla balsamoidut muumiot ovat säilyneet yli 4500 vuotta!

Eteerinen öljy voi sisältää satoja erilaisia vaikuttavia yhdisteitä. Ne toimivat synergiassa eli ne ovat enemmän kuin osiensa summa.

Tykkään siitä, että voin ITSE pitää huolta omasta hyvinvoinnistani ja siitä, että minulla on luonnonmukaisia vaihtoehtoja terveyden tukemiseen. Eteeriset öljyt ovat yksi vaihtoehto ja oman kokemukseni mukaan vieläpä erittäin tehokas.

Tuoksuvin terveisin

Maarit

Huom: Artikkeli perustuu Young Living Essentials Oils yhtiön eteerisiin öljyihin. Ne ovat puhtaita, muuntelemattomia 100 % eteerisiä öljyjä, jotka tuotetaan luonnonmukaisin menetelmin kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

Huom: Eteeriset öljyt luokitellaan kosmetiikaksi. Niiden yhteydessä emme puhu sairauksista tai oireista, puhumme hyvinvoinnista ja terveydestä.