Siirry suoraan sisältöön

Kuinka säilytän eteerisiä öljyjä?

  • tehnyt

Minulle on kertynyt huomattava määrä eteerisiä öljyjä, osa on avattuja pulloja ja osa vielä avaamatta. Yritän käyttää avatut pullot ensin, mutta joskus se avattu pullo vaan on kateissa ja sitten tulee avattua uusi pullo.  Eteeriset öljytkin vanhenevat ja menettävät tehoaan pitkään varastoituna.

Korkealaatuiset eteeriset öljyt pakataan tummiin lasipulloihin juuri säilyvyyden takia. Valo, kuumuus ja happi voivat vahingoittaa öljyjä ja heikentää niiden tehoa. Säilytän öljyt poissa suoralta auringonvalolta ja mieluusti viileässä. Vasta vähän aikaa sitten keksin, että minullahan on mitä mainioin säilytyspaikka: alakerran käytävän seinällä. Siellä on nyt hylly avaamattomille pulloille. Paikka on viileä eikä sinne päivä paista. Avatut ja käytössä olevat öljyt ovat aina käden ulottuvilla. Niitä on joka huoneessa, mutta pidän ne paikassa, missä ne eivät altistu suoralle auringonvalolle tai kovalle kuumuudelle.

Eteeriset öljyt ovat haihtuvia öljyjä. Pullo on syytä pitää koko ajan hyvin suljettuna, koska happi voi myös vahingoittaa eteerisen öljyn rakennetta. Toiset öljyt ovat herkempiä kuin toiset. Fenoleita paljon sisältävät öljyt kuten timjami ja oregano ovat kestäviä, koska niissä on paljon antioksidantteja. Seskviterpeeniä sisältävät öljyt ovat myös vakaampia ja kestävämpiä kuin monoterpeeniä sisältävät öljyt. Siten sitrusöljyt säilyvät heikoimmin varsinkin, jos pullo on avattu.

Young Living Premium Aloituspakkauksen 12 öljyä.


Joskus sain neuvon, kuinka käsitellä pakkaseen jäänyttä öljypulloa. Se otetaan huoneenlämpöön ja avataan vasta, kun se on täysin sulanut. Tiedä sitten, miten pakkanen vaikuttaa öljyn kemialliseen koostumukseen, mutta tuoksu on ainakin ollut hyvä. Sama koskee ’ylikuumennutta’ öljyä. Näin voi käydä, jos unohtaa öljypullon tai pullot autoon.

Jotkut neuvovat laittamaan sitruspullot jääkaappiin säilyvyyden parantamiseksi, mutta en itse tee niin. Sitrusöljyjen tuoksu kertoo nopeasti, mikäli öljy on muuttunut. Jos näin käy, niin meillä ne saavat uuden elämän siivoushyllyssä 😊

Oikeanlaisella varastoinnilla öljyt säilyvät hyvinä vuosia, jopa vuosikymmeniä. Aromaterapia on jopa 5000 vuottaa vanhaa ja haudoista on löydetty tuhansia vuosia vahoja öljyjä.

Eteeristen öljyjen säilyvyys riippuu siis öljystä, sen koostumuksesta ja sen varastointiolosuhteista.

Ihanan tuoksuvia öljyhetkiä!

– Maarit
Hyvinvointiopas | Young Living Brand Partner #12399403