Siirry suoraan sisältöön

Ovatko eteeriset öljyt turvallisia?

  • tehnyt

Ovatko eteeriset öljyt turvallisia?

Eteeriset öljyt ovat luontoäidin lahja meille ja huomaat pian, että ne ovat yllättävän tehokkaita ja ne voivat myös olla voimakkaampia kuin odotit. Ne ovat kuitenkin täysin turvallisia käyttää, kun opettelet ja huomioit muutaman perusasian. Eteeristen öljyjen käytössä öljyn laatu on ratkaisevassa asemassa. Nämä ohjeistukset koskevat Young Livingin eteerisiä öljyjä, jotka ovat puhtaita ja erittäin laadukkaita, mielestäni maailman parhaita. Laadusta voit lukea tarkemmin tästä.

Olen uusi öljyilijä – miten käytän eteerisiä öljyjä?

Löydät käyttöohjeen jokaisesta Young Livingin öljypullosta. Käyttöohjeet noudattavat maa- ja aluekohtaisia säännöksiä. Melko pientä pränttiähän se on, kun ei öljypullokaan ole suuri, mutta itse olen selvinnyt suurennuslasin avulla. 😊

Young Livingin eteerisiä öljyjä voit käyttää
1) aromaattisesti
2) iholla
3) sisäisesti.

Diffuuseri on helpoin tapa nauttia eteeristen öljyjen hyödyistä aromaattisesti. Voit myös tiputtaa muutaman tipan eteeristä öljyä kämmenellesi ja tehdä käsistä tuoksukupin. Kun käytät eteerisiä öljyjä iholla, laimenna aina perusöljyllä eli kasviöljyllä. Erinomainen tapa on levittää öljyt jalkapohjiin. Siellä iho on paksumpaa ja jos et pidä kaikista tuoksuista, niin siellä ne ovat mahdollisimman kaukana nenästäsi. Sisäiseen käyttöön Young Livingillä on plusöljyt, jotka tunnistat etiketistä. Näitä öljyjä voit käyttää sisäisesti ja ruoan valmistuksessa ja maustamisessa. Psst! Kerron sulle salaisuuden: ne ovat ihan samaa öljyä kuin kaikissa muissakin pulloissa, erilainen etiketti on lain vaatimus ravintolisäöljyille.

Perusöljy (laimennusöljy, pohjaöljy)

Perusöljy on kasviöljy (kookos-, jojoba-, manteli- tms. korkealaatuinen rasvaöljy). Eteerinen öljyhän ei ole rasvaöljy, vaan haihtuva öljy. Perusöljy auttaa eteeristä öljyä levittymään paremmin ja tasaa sen voimakkuutta. Laimentaminen ei laimenna eteerisen öljyn vaikutusta.

Young Livingillä on V-6 Vegetable Oil Complex -kasviöljy, joka on vallan mainio kuuden eri kasviöljyn yhdistelmä. V-6 on tuoksuton, väritön ja tahraamaton, kevyt ja riittoisa. Sopii hyvin myös itse tehtyjen roll-on tuoksujen pohjaksi.

Mikä on kuuma öljy?

Tietyt Young Livingin eteeriset öljyt ovat ns. kuumia öljyjä, jotka voivat aiheuttaa kuuman tai polttavan tunteen iholle levitettäessä. Laimenna aina! Jos siitä huolimatta jää kuumottava tunne, niin lisää kasviöljyä tarpeen mukaan. Kuumia öljyjä ovat mm. Thieves, Exodus II, kaneli, neilikka, sitrusheinä, piparminttu, oregano, timjami eli mausteiset eteeriset öljyt tai niitä sisältävät sekoitusöljyt.

Jos tiedät, että ihosi on herkkä, kokeile eteeristä öljyä laimennettuna ensin pienelle ihoalueelle esim. käsivarressa.

Kuumotusta, ärsytystä tai epämiellyttävää tunnetta iholla

Lisää ja levitä V-6-öljyä tai muuta perusöljyä alueelle. Älä koskaan yritä huuhdella öljyä pois vedellä, sillä se saattaa pahentaa oireita. Kannattaa myös välttää samojen öljyjen käyttöä pitkään aina samaan kohtaan; vaihtele öljyjä, niin ihosi ei herkisty.

Älä myöskään laita eteeristä öljyä silmiin tai suoraan korviin. Jos jostain syystä kuitenkin saat eteeristä öljyä silmiisi, huuhtele mahdollisimman nopeasti pohjaöljyllä – ei vedellä. Vesi ajaa öljyn ihon sisään ja silmiin. Epämiellyttävän tunteen pitäisi lieventyä muutaman minuutin kuluessa.

Ihottuman esiintyminen voi myös olla merkki toksiinien poistumisesta. Juomalla riittävästi vettä autat kehoasi toksiinien vapautumisessa ja poistumisessa. Toksiineja sisältävät petrokemialliset saippuat ja ihonhoitotuotteet, pesuaineet ja hajuvedet saattavat laukaista joitakin toksiinien poiston vaikutuksia. Harkitse näiden aineiden käytön lopettamista, jos vaikutuksia ilmenee. Ennen kuin käytät eteeristä öljyä uudelleen, tee jälleen testi pienellä ihoalueella.

Kuinka paljon ja kuinka usein?

Oikea käyttötapa ilmoitetaan kunkin tuotteen etiketissä. Seuraa etiketissä olevia ohjeita. Ei ole aina totta, että jos pieni määrä toimii, suuri määrä toimisi vielä paremmin. Eteeriset öljyt ovat hyvin tehokkaita ja voimakkaita – aloita pienellä määrällä ja hitaasti. Useimmissa tapauksissa 1–2 tippaa on tarpeeksi, ja enempi käyttö voi olla turhaa tuotteen tuhlausta. Eteerisestä öljystä riippuen voit halutessasi vähitellen lisätä käyttömäärää 3–4 kertaan päivässä. 

Raskaus, imetys

Suosittelemme, että kysyt neuvoa eteeriset öljyt tuntevalta terveydenhuollon ammattilaiselta ennen eteeristen öljyjen käyttämistä.

Yleisesti suosittelemme välttämään seuraavien öljyjen ja niitä sisältävien öljysekoitusten ja ravinnelisien liiallista käyttöä: Myskisalvia (Clary Sage / salvia sclarea), salvia (Sage / salvia officinalis), pietaryrtti (Tansy / tanacetum vulgare), iisoppi (Hyssop / hyssopus officinalis), fenkoli (Fennel / foeniculum vulgare) ja lamosalali (Wintergreen / gaultheria procumbens).

Entäpä lapset ja eteeriset öljyt?

Monet eteeriset öljyt soveltuvat lapsille. Öljyt tulee laimentaa hyvin ennen käyttöä. Young Livingiltä löydät omat tuotesarjat vauvoille ja lapsille. Niistä saat lisätietoa minulta tai omalta öljyoppaaltasi.

Jotkut YL-tuotteet on laimennettu valmiiksi perusöljyllä, kuten tuote-etiketistä käy ilmi, ja ne on tarkoitettu suoraan lasten iholle levitettäväksi. Lapset reagoivat yleensä hyvin eteerisiin öljyihin, mutta suosittelemme perusöljyllä laimentamista. Voit laimentaa 1–2 tippaa eteeristen RutaVala-, Gentle Baby- tai Peace & Calming -öljysekoitusten kaltaisia öljyjä perusöljyyn ja levittää jalkapohjiin.

Aurinko ja eteeriset öljyt

Erityisesti sitrusöljyt sisältävät luonnollisia molekyylejä, jotka reagoivat auringonvaloon (UV-säteilyyn) ja aiheuttavat herkkyysreaktion. Kaikki näitä yhdisteitä sisältävät eteeriset öljyt ja öljysekoitukset on merkitty varoituksella välttää auringonvaloa/UV-valoa 12 – 48 – 72 tuntia käytön jälkeen.

Kauneus- ja kosmetiikkatuotteistamme olemme poistaneet auringolle herkistävät aineet, mikä vähentää auringolle herkistymisen riskiä.

Minulla on jokin sairaus

Voinko käyttää eteerisiä öljyjä, jos minulla on sairaus? Voiko eteerisillä öljyillä olla yhteisvaikutuksia reseptilääkkeiden kanssa?  

Jos sinulla on sairaus tai jos käytät reseptilääkkeitä, suosittelemme, että kysyt neuvoa eteeriset öljyt tuntevalta terveydenhuollon asiantuntijalta ennen kuin käytät eteerisiä öljyjä. Kysy mahdolliset lääkkeet määränneeltä lääkäriltä tai farmaseutilta soveltuvatko lääkkeet käytettäväksi eteeristen öljyjen kanssa.

Olen itse käyttänyt eteerisiä öljyjä jo viisi vuotta ja saanut niistä paljon iloa ja hyvinvointia! Käytän niitä kaikilla tavoilla: aromaattisesti, iholla ja sisäisesti. Öljyn valitsen joskus intuitiolla ja joskus sen mukaan mihin osa-alueeseen kehossa tarvitsen tukea. Esimerkiksi syksyisin käytän paljon hengitysteitä tukevia ja immuunipuolustusta buustaavia öljyjä.

Terveyttä on niin mukava hoitaa 😊 vai mitä mieltä olet? Ihan varmasti opit käyttämään eteerisiä öljyjä oman ja perheesi hyvinvoinnin lisäämiseen. Tervetuloa mukaan hyvinvoinnin polulle!

Tuoksuvin terveisin

-Maarit
Hyvinvointiopas | Young Living Brand Partner #12988403

Lähde: Young Livingin turvallisuusohjeet – päivitetty versio

Rekisteröidy ja tilaa itsellesi aloituspakkaus tai aloita jollain muulla. Apua saat minulta – öljyoppaaltasi!
LIITY MUKAAN TÄSTÄ LINKISTÄ: https://urly.fi/2R3I